ЗА МЕН

Обичам добрите истории. Онези, които говорят на ума, но докосват душата. Такива истории обичам да разказвам.

Съчетавам дългогодишен опит в астрологичното консултиране с кариера в техническите комуникации, бизнес консултирането, управлението и развитието на екипи, както и управлението и развитието на голямо семейство. Което често е по-трудно от писането, астрологията и бизнеса взети заедно.

През 2008 година издадох първия си роман „Писма от тигана. Астрологична любовна тактика на Яна Шарана“. Книгата се появи неочаквано в резултат на любовна драма, екзистенциална криза и поредица от словоизлияния на блога ми sharanite.com. Това не беше кризата на средната възраст, а тази  на един транзит на Плутон през рождения ми Марс в осми дом. Целият ми живот ми изглеждаше като един голям проблем. Разведена (2х) с деца (2x) и професии (също 2х). Човек би казал, че в такова ежедневие няма място за още драм. Но се намери. Издаването на “Писма от тигана” беше красив завършек на недотам красиви преживявания.

Скоро след това в живота ми се появи моят съпруг, станах майка за трети път (но 2-ра). А също и мениджър на екип автори на техническа документация в софтуерна компания.  Тези нови вдъхновяващи начинания погълнаха цялата ми енергия и внимание. Беше интересно и динамично, на моменти дори драматично. Създадох най-големият екип автори на техническа документация в България, основах конференцията за технически комуникации Evolution of Technical Communications, станах съ-основател и на българския чаптър на международната професионална организация за технически комуникации tekom Europe и City Director на Women Who Code Sofia. Конференции, презентации, събития, цели, срещи.  Много бях заета. А много заетите хора рани или късно се уморяват.

Дванадесет години с това темпо и започнах да си задавам въпроси като “мога ли да напиша втори роман”, “какво друго освен работа, проблеми и тинейджъри може да има в моя живот” и “дали пък астрологията, а не мениджмънта, е моето истинско призвание. Явно… дошло бе време за истинската криза на средната възраст. И не, това не се случи когато транзитен Уран направи опозиция към рожден Уран, както пише в учебниците по астрология. Плутон беше виновен, разбира се и неговата инвазия в моя 10ти кариерен дом.

Ако четете това, може би вече се досещате, че писането отново спечели. В мен имаше и втори роман, който вече е факт. „Яна Шарана 2.0. Астрологична тактика за уморени мениджъри“ е красив завършек на едни недотам вдъхновяващи преживявания. Уроците си ги биваше. Признах си (най-накрая, а крайно време беше), че  много ме бива в разказването на истории. Започнах да преподавам изкуството на историята за бизнес разказвачи.

Вярвам в трансформиращата сила на добрата история и мъдростта на астрологичните символи. Живеем във време на разделение, в Сатурнов свят, а Сатурн – това са границите и ограниченията. Често, когато прекрачим прага на офиса (или в сегашната ситуация, отворим служебния лаптоп) сами поставяме разделение между нашата работна идентичност и онази част, която поетите и мистиците наричат душа. Колко точно лесно е да се почувстваме цялостни ако правим това всеки ден? Как да бъдем автентични ако не сме цялостни? И какво би се променило ако вместо стени строим мостове?

За мен работата и творчеството ми са точно това – изграждане на мостове там, където има разделение. Образованието и квалификациите ми са резултат от моя личен стремеж към цялост, към творчески синтез между академичното и практичното, аналитичното и интуитивното.

Образование
Бакалавър Журналистика и масови комуникации, American University in Bulgaria
Бакалавър Астрология, Московка астрологична академия
Магистър икономист, Приложна бизнес психология, Висше училище по застраховане и финанси
Магистър духовни науки, Трансцендентно лидерство, Peace Theological Seminary and College of Philosophy (текущо)

Сертификационни програми
Stanford Innovation and Entrepreneurship Certificate, Stanford University
Voice and Influence Program, Stanford Michelle R. Clayman Institute for Gender Studies
Certified Professional TriMetrix Analyst, TTI Success Insights
Практически курс Акашови записи, Международна академия за акашови записи
Неподвижни звезди, Astro Logos