2 в 1 или от какво да се страхуваме по-напред


На 20 април 2023 в критичния 29ти градус на знака Овен ще се случи първото за годината слънчево затъмнение. Само ден след това, на 21 април, Меркурий става ретрограден, в средата на знака Телец, в близък съвпад с избухливия Уран.


В интернет пространството има много прогнози вещаещи големи промени и трансформации като резултат от затъмнението. Но подобни трансформации може да се очакват и от обръщането на Меркурий в съвпад с Уран, и от ингресията на Плутон в знака Водолей, и от ингресията на Сатурн в знака Риби и от какво ли още не. Би било наистина мъдро да се подготвим за промени.


Само че… Хората, които не обичат промените (а това са повечето хора) настръхват само при мисълта, че някой или нещо може да промени живота, който току що са подредили или който успяват да поддържат подреден с почти денонощни Херкулесови усилия. И това е най-нормалното нещо на света. Всяка система се стреми да запази равновесие, баланс, хомеостаза. Да не допусне външните фактори да я застрашат или разрушат. И как тогава да се справим с този астрологичен лабиринт?! Като астролог, реших да се включа с една препоръка. Или всъщност с две препоръки: кратка и подробна.


Кратката ми препоръка би била… хм, кратка. Не се страхувайте, не очаквайте най-лошото.
Дългата препоръка е малко по-… хм, подробна. Едно, че от страх полза няма. А друго – всяка година се случват поне две слънчеви и две лунни затъмнения, всяка година планетите „сменят“ посоката си от директно в ретроградно движение. Всяка астрологична конфигурация е уникална и неповторима по своята природа, но в същото време е свързана с по-големи цикли. Това затъмнение например принадлежи на серия Сарос 129, започнала през далечната 1518 година. Няма да бъде видимо от нашите географски ширини, ще трае само минута и 16 секунди. Ако се чудите как толкова кратко събитие, което не можем да видим или усетим е способно да причини дълготрайни последстивя, ето няколко опорни точки:

  • За да разберете как работи астрологията, трябва да я изучите. Няма shortcuts. Четенето или слушането на прогнози направени от друг не са shortcut към разбиране на космическата мъдрост.
  • Всяко астрологично събитие може да се отрази както на колективно ниво, така и на личния Ви живот. За да разберете дали ви засяга лично, консултирайте се с добър астролог.
  • Ако астрологичното събитие не засяга по значим начин важен елемент от рождената Ви астрологична карта, и чакането и страховете ще се окажат напразни. Не може да ви засегне нещо „по принцип“. Само и единствено ако активира или резонира с рожден фактор може да предизвика събитие.
  • Всяко астрологично събитие може да се прояви по негативен или по положителен начин. Негативно и положително са оценки, които ние самите слагаме на събитията. Не трябва да забравяме и склонността си да променяме оценката си във времето.
  • Големите промени и трансформации са като гръцките трагедии. Колкото по-голям е дисбаланса, толкова по-голяма е нуждата от катарзис. Астрологичните събития ни осигуряват възможности за преживяване на катарзис. За освобождаване и изчистване на затлачености от всякакъв вид – енергийни, кармични, психологически.
  • Ако можете да избирате дали да очаквате положително или негативно проявление на астрологично събитие, за което току що сте чули или прочели, изберете положителното. Може пък да е вярно това, което твърдят някои – че с мислите си създаваме своята реалност.
  • Последно по ред, но не и по важност. Не слагайте знак за равенство между реалността (каквато я преживявате в момента) и истината. Погледнете по-добре, погледнете навътре – небето винаги е в нас.

Тъй че независимо какво се случва „там горе“ то е отражение на „тук долу“. Като се замисля единствения полезен извод е, че винаги нещо се случва. Ето напирмер днес, ден преди затъмнението, получих новината, че шефа ми се сменя. Това със сигурност е събитие с дългосрочни последствия. Но вместо да разсъждавам дали затъмнението е причината, дали Меркурий в неговата коварна ретроградност до бунтовника Уран, дали нещо друго… май ще е най-добре да ида да сготвя вечерята.